Venované Dalímu

"Jediný rozdiel medzi bláznom a mnou je, že ja nie som blázon." Salvador Dalí

Keď som prvý krát videla knihu Tajný život Salvadora Dalího v kníhkupectve, dosť som zvažovala, či si ju kúpim. No keďže ma čaká ešte pár strán o Michalangelovi, povedala som si, že na jej kúpu mám ešte kopu času. O pár dní prišla sestra z knižnice so slovami, priniesla som ti knihu. Ak ju nestihneš prečítať, tak aspoň budeš vedieť, či sa ju oplatí kúpiť.

Tu nastala prvá výzva. Nechať rozčítanú knihu a túto novú stihnúť prečítať za 3 týždne. Keďže ja som človek, ktorý rád číta knihu aj rok, lebo mi je vždy ľúto keď už príde ku koncu, bola to výzva. No napriek tomu, hneď v ten deň som ju začala čítať.

Ah Dalí! Na prvých stranách sa toho odohráva toľko, že som miestami rozmýšľala či naozaj chcem čítať ďalej. Či táto kniha nezmení môj pohľad na tohto človeka v tom zlom slova zmysle a či si radšej nechcem nechať to, čo som doteraz vedela.



Potom som pochopila, že súdiť človeka podľa pár strán, ktoré píše sám o sebe, nie je veľmi prijateľné a tak som čítala ďalej. Dni bežali, moja pomyselná záložka sa posúvala a ja som to po troch týždňoch uzavrela s dobrým pocitom. V prvom rade preto, že som sa odhodlala čítať ďalej, v druhom preto, že som ju stihla prečítať a v treťom preto, že koniec bol natoľko otvorený, že som mala pocit, akoby som bola na začiatku.

Dalí bol veľkým človekom, nie len umelcom, ktorý sám seba považoval za dokonalého. Miloval život, občasné utrpenie druhých a svoju ženu Galu. Bol velikánom svojej doby a myslím, že druhý Dali jednoducho neexistuje. 

Obdivoval Raffaela a jeho obrazy. (o raffaelovi a knihe ktorú som o ňom čítala som písala tu.) Bol neskutočným umelcom, s množstvom fantázie. Táto kniha mi hneď na začiatku povedala, že nebude len o dielach, ktoré namaľoval, ale o reálnom živote ktorý prežil. A tak to aj bolo. Prvá kniha o umelcovi, ktorá bola viac o ňom ako o dielach a ktorá ma prinútila pochopiť jeho diela z inej strany. 

Táto kniha vám totiž ponúka myšlienky samotného Dalího a jeho život. Chudobu, bohatstvo, vojnu, izmy a všetko čo je súčasťou rokov v ktorých žil. Ponúka vám nahliadnutie do súkromia, nekonečnú lásku a oddanosť manželke Gale a jednoducho dalizmus. Dočítate sa to, ako sa rozhodol bojovať za svoje diela, ako bol docenený počas života či to prečo jednoducho nedokončil vysokú školu.

V každej vete máte trochu chaosu, ale postupne pochopíte všetko o čom píše. Aj o tom, že ak 4 roky študoval na strednej škole, bola by blbosť nezmaturovať. Či to ako musel byť odlúčený od rodiny a kde vo svete bol počas života.



Na konci knihy zistíte, že je úplne jedno, aká bola jeho finančná situácia, či bol známy alebo nie, vždy si zachoval svoju povahu a to čomu veril. Skrátka jeden a ten istý Dalí. Všetky diela, ktoré napodobovali jeho štýl opisoval ako dalízmus, čím si vytvoril tak trochu vlastný "izmus". Tento človek nám všetkým chcel v jeho dielach povedať to, čo sa mu odohrávalo v hlave a niekedy sa nad tým musíte podvedome zasmiať.

A úprimne? Občas si aj vy určite predstavujete človeka na ulici s fúzami, inými vlasami, alebo možno v dnešnej dobe skúmate ako vyzerá bez rúška. A práve tieto veci a fantázie, ktoré mu prebehli mysľou zapisuje nie len do knihy, ale aj na svoje obrazy, do výkladov obchodov, či do iných diel a nápadou, ktoré počas života mal.

Ak teda chcete spoznať Dalího viac, ako podľa obrazov a pochopiť to, prečo sa rozhodol niesť bagetu na hlave, či vôbec upiecť 15 metrovú bagetu, tak sa začítajte do jedinečného príbehu vo forme autobiografie.

Pretože dosiahnuť čokoľvek je možné, ak tomu vy sami veríte.

"Božská podstata nie je ani hore, ani dolu, ani vpravo, ani naľavo! Je ukrytá priamo v srdci, uprostred hrude človeka, ktorý nestratil vieru."
Salvador Dalí


Minimalism

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Instagram