Knihy nikdy neboli môj život

Žijem si klasický život, až na to že pracujem z domu, čo znamená, že pracujem 24 hodín denne. No posledný rok, som sama seba prinútila nájsť si každý deň čas na seba a dať si pauzu. Bolo to aj vďaka knihám, ktoré som mala na Vianoce pod stromčekom.

Nie som ten typ človeka, ktorý by knihy miloval, no ani ten ktorý by nimi opovrhoval. Ak je kniha dobrá, rada si ju prečítam. Ešte radšej mám, ak mi ta kniha niečo dáva. Milujem umenie, aj knihy o umení. Je to tak, len kým ta kniha nie je písaná štýlom “bol tam a tam a namaľoval taký obraz. Presunul sa tam a namaľoval tieto obrazy”. Naozaj nemám rada, ak tam nie je nejaká nadväznosť. Nemusí to byt Zrovná príbeh, ale malo by mi to dať viac, než len fakty.



Na Vianoce som mala šťastie a dostala knihy Raffaelo a Leonardo da Vinci. Keďže Kniha o Leonardovi bola hrubšia, dala som sama sebe výzvu prečítať ju ako prvú. Bola to pre mňa úžasná kniha, v ktorej som sa dokázala ponoriť do diel, pochopiť význam, žasnúť nad týmto úžasným človekom a stále viac a viac neveriť, že toto všetko dokázal. Bol to jednoducho génius svojho druhu, ktorý má prekvapil ešte viac, než by som čakala. A to musím povedať, že som čo to už vedela.

Táto kniha bola ozajstným zážitkom. Keď som vedela že sa blíži koniec, bolo jasné, že zomiera Leonardo da Vinci. Velikán svojho druhu, génius a obrovský umelec.

Po tom ako som tuto knihu strávila, všetkým naokolo rozprávala o tom aký bol tento človek dokonalý, otvorila som novú knihu o Raffaelovi. Túto konkrétnu som si vybrala ja. Chcela som vedieť viac o tom, kto bol Raffael. Kto je ten slávny umelec, ktorého hrob som mala možnosť vidieť v Rímskom Panteóne.



Keďže som o Raffaelovi vedela minimum informácií, prekvapovalo ma všetko. Ako žil, kým chcel byť, ako obdivoval práve Leonarda a taktiež ako bral svojho rivala Michalangela. Vedeli ste že aj Raffael sa pričinil na výzdobe mnohých Vatikánskych siení, v ich úžasných múzeách? Okrem tejto skutočnosti, som pochopila, že bol velikán, ktorý si išiel za svojou slávou až tak, že bol ochotný pre ňu umrieť. Áno aj táto kniha končí úmrtím, no tu omnoho šokantnejším. Raffael umrel v pomerne mladom veku pri honbe za slávou.

Po dočítaní tejto knihy som mala zmiešané pocity. Bol to úžasný človek, ktorý nedbal na seba, len na to aby ľuďom dokázal že je skvelým umelcom. Pochádzal z pomerne chudobných pomerov a nevynikal žiadnymi inými schopnosťami ako Leonardo. Aj napriek tomu dokázal všetkým vo Florencii i Ríme, že bol skvelým umelcom.

Tieto knihy mi už ležali na poličke, keď prišli moje narodeniny a ja som dostala ďalšiu knihu, s ďalším veľkým umelcom a to konkrétne Vincentom Van Goghom. Z nejakého dôvodu mi je tento človek najbližší. Vždy ma najviac zaujímali jeho diela, dokonca som ich už ako 14 ročná reprodukovala. Tento človek bol človek s veľkým umeleckým srdcom. Knihu som čítala skoro každý deň bez dychu. Jeho náročný život, obdobia lásky i nelásky. A nie nebol to len človek, ktorý si odrezal ucho, bol to umelec, ktorý počas života nebol uznaný. Umelec, ktorý bol ochotný riskovať všetko a ísť na pokraj svojich síl, aby si kúpil ešte jednu tubu farby, aby dokončil ešte jeden obraz.



Vincent Van Gogh nemal ani zďaleka tak pokojný život ako velikáni ktorých som spomenula pred ním, aj napriek tomu že už ich životy boli naozajstným bojom. Vincent bol umelec, ktorému už počas života bolo povedané, že jeho diela budú slávne až po jeho smrti. Tento Vincent aj napriek tomu, celý svoj život odkedy prvý krát chytil štetec do ruky (a to bolo v dosť pokročilom veku, keď už ostatní umelci zažinali slávu) kreslil až do svojej smrti.

Aj napriek tomu, že som vedela, ako Vincent Van Gogh zomrel, na konci tejto knihy som plakala 2x. Prvý krát, keď zomieral Vincent a druhý krát keď krátko po ňom zomiera jemu oddaný brat. Táto kniha bola srdcovkou, ktorú som nechcela dočítať, práve preto, že už počas celého príbehu som mala občas zovreté srdce.

Autori kníh: Raffael-Rolando Christofanelli, Smäd po živote-Irving Stone, Leonardo Da Vinci-Walter Isaacson


Táto kniha uzatvorila moje tohtoročné knižne umelecké trio. Nikdy by som neľutovala čas, ktorý som pri týchto knihách strávila. Už teraz sa teším, keď si budem môcť prečítať čo to aj o Michalangelovi, práve preto, že som mala možnosť nahliadnuť na to, ako ho vnímali jeho rivali Leonardo da Vinci a Raffael. Ak milujete umenie a radi si rozširujete svoje poznatky, toto sú knihy, ktoré by ste mali aspoň raz prečítať.

Tieto knihy mi okrem iného ukázali ako sa dá dosiahnuť veľké veci, ak sa človek nevzdáva. Vo všetkých troch prípadoch, som okrem samotného života týchto umelcov pochopila, že niektoré zmýšľanie je jednoducho dané, všetkým tým, ktorý kráčajú umením.

Minimalism

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Instagram