Čo by som povedala svojmu mladšiemu ja

 


Ak by som mala dnes povedať niečo svojmu mladšiemu ja, bolo by to toto:

1. Začni popri škole robiť to čo ťa baví

Ak by som začala počas 4 rokov na škole tvoriť svoje portfólio (nie len to školské), venovať sa sebe, učiť sa veci ktoré neviem a občas sa k niečomu prinútiť, mala by som po škole toho viac. Je skvelé počas školy nachádzať svoju cieľovku, rozmýšľať čo ďalej, vytvárať si vlastný web, či začať s niečim, čo ťa vie posunúť ďalej. Je škoda, že som si to uvedomila až keď moje štyri roky školy skončili.

2. Je v poriadku povedať nie

Na mnohé projekty som povedala áno, aj keď som vedela, že ich nestihnem, či to, že ma vôbec nebudú baviť a budem ich dlho odkladať. Niekedy je jednoducho lepšie povedať nie a veriť v lepšiu príležitosť. Dnes už viem, že by sa nemal nikto uraziť preto, že si stojíte za tým čo robíte a občas musíte na niektoré veci povedať nie.

3. Ak niekto dehonestuje tvoju prácu, zrejme nie je dosť spokojný v tej svojej

Jedna vec je, ak vám niekto povie svoj úprimný názor a vás to môže posunúť vpred. Iné je, ak vám niekto hovorí o tom, že vaša práca nie je normálnou. Viem, že žijeme v dobe, kedy sa za normálnu prácu považuje to, keď vstávate ráno o 6tej, odrobíte si 8-12hodín a prídete domov, ale v dnešnej dobe je množstvo iných prác, ktoré sú normálne. Nebudem rátať, koľko krát sa ma niekto pri fotení svadby opýtal, čo je mojom prácou. Ak som povedala, že to čo práve robím, začali sa na mňa s údivom pozerať a vysvetlovať, že to nie je to čo mi prinesie milióny.


4. Rodičia ti chcú pomôcť aj keď si to v tú chvíľu nemyslíš

Mala som len málo chvíľ, kedy som neverila tomu, čo mi rodičia povedali, ale predsa by som ich pár našla. Dnes si od nich často pýtam radu, pretože viem, že mi poradia čo najlepšie. Nie vždy ti budú radiť ako očakávaš, no často lepšie než očakávaš.

5. Zostaň sama sebou, so zdravým rozumom a svojimi názormi

Ak máš občas pocit, že prispôsobiť sa názoru ostatným je lepšie, skús sa zamyslieť čo si naozaj o tom myslíš. Zachovať si zdravý rozum, svoje názory a seba je často najťažšia vec, ak máš okolo seba množstvo ľudí, ktorí ťa ovplyvňujú.

6. Značky nie sú všetko

Mala som obdobie, keď som mala pocit, že čím značkovejšie moje vecí sú, tým lepšia som ja. Som rada, že toto obdobie netrvalo dlho a dnes si kúpim značkové oblečenie len zriedka. Dnes už poznám lokálne značky, ktoré pre mňa znamenajú omnoho viac, než len veľký nápis na tričku.

7. Nie každý človek je tak dobrý, ako sa na prvý pohľad zdá

Neviem prečo som si myslela, že každý človek je naozaj dobrým nie len na pohľad, ale vždy keď som mala taký pocit. Po čase sa mnoho z nich bolo arogantných, ignorantských či nespokojných so svojim životom a prenášali to na mňa. Naozaj nemusíš vyhovieť ľuďom, ktorí ťa chcú len využiť pre svoje dobro, či prínos.

8. Venuj viac času sebe

Čas investovaný do seba je najlepšie využitým časom. Často som viac môjho času venovala problémom iných ľudí a nepozerala na seba. Dnes viem, že je dôležité sa cítiť vyrovnane, spokojne a dobre, bez ohľadu na to, ako sebecky to občas vyzerá.

A v skratke? Každý deň je tvoj a využi ho tak, ako chceš ty. Množstvo veci, ktoré sa zdajú v tú chvíľu ako najpodstatnejšie v živote budú o pár rokov pominuteľnou spomienkou.


Minimalism

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Instagram