Coco Chanel a Picasso

 Najprv som rozmýšľala, či tieto dve knihy spojím do jedného článku, no keďže títo dvaja veľký ľudia pochádzajú z rovnakého obdobia a nepochybne sa stali počas neho priateľmi, pripadá mi to férové.



Coco Chanel - ilustrovaný životopis | Megan Hess

Ak neradi čítate veľa, táto kniha je ako stvorená pre vás. Nie je v nej veľa textu, ale dozviete sa dostatočnú časť života Coco, ktorá dokázala aj napriek rôznym nepriazniam života uspieť a poznáme ju dodnes.

Kniha prináša krásne ilustrácie, ktoré čítateľovi dodávajú viac energie, predstavivosti či podporia jeho kreatívne myšlienky. V tejto knihe je život Coco Chanel písaní od úplného začiatku a možno už na týchto prvých stránkach sa dozviete to, čo ste o nej netušili. Neskôr prechádzame do obdobia skúšania, tvorenia a rozšírovania sortimentu. Dozviete sa ako značku Chanel ovplyvňovali muži s ktorými Coco žila, či to, ako ju zasiahla vojna a opätovne znova prijala či neprijala "Paríž". 

Na konci knihy je spomínaný aj osud samotnej značky, ktorý pretrváva dodnes. Keďže je kniha vydávaná už pár rokov dozadu, je v nej spomínaný Karl Lagerfeld, velikán tejto doby ako ten, kto značku momentálne modeuje a tvorí. Ak sa v tomto trochu vyznáte a sledujete to, viete, že aj známy Karl, túto značku už žiaľ opustil a momentálne ju prebral niekto iný.

Kniha mi priniesla príjemne spestrenie poznatkov o Coco Chanel. Čítala sa veľmi rýchlo, niekedy až rýchlejšie než by som chcela a prechádzala všetky životné etapy. Kniha zachytáva aj Coco a jej vzťah ku rôznym umelcom a krásne prepája obdobie v ktorom žila s veľkými menami.

V tejto knihe si prídu na svoje všetci milovníci módy a bez pochyby aj milovníci Coco Chanel. No ak hľadáte podrobnejšiu analýzu značky, či samotnej návrhárky, určite siahnite po inej knihe, kde sa dozviete viac.




Pablo Picasso - Varila som pre Picassa

Túto knihu som dlho obdivovala, až kým som ju nedostala ako darček. Je to zaujímavý román, ktorý zachytáva Pabla Picassa a jeho život, no popri tom sa odohráva život aj nezávislej Ondine a jej rodiny. V knihe sa premietajú obdobia kedy Picasso žil s tými, kedy žije vnučka samotnej Ondine.

Kniha ponúka príbeh, ktorý je zaujímavý, či už sa deje v rokoch minulých, alebo terajších. Je to prepletené a vždy sa deje niečo nové, čo vás núti pri knihe zostať. Dozvedáte sa tam o rôznych zvykoch z francúzskej riviéry, ich jedlách no neskôr aj o tom, ako samotné Francúzsko poznačila vojna, či ľudí, ktorí migrovali do USA. Je to spojenie skvelej kuchyne, zaujímavých životov a životných príbehov.

Je v nej vyobrazená neopakovateľná španielska povaha Pabla Picassa, no taktiež nežná žena Ondine. Sila farieb, sila kuchyne, neskutočná vášeň v tomto prepojení a taktiež pútavý príbeh.

Dozviete sa množstvo z obdobia umelcovho života a taktiež nevyriešené záhady. No a nakoniec sa dozviete, či to, čo hľadá nájde aj samotná vnučka.

Táto kniha sa číta tak ľahko, že pre niektorých by mohla byť prečítaná aj za jedno poobedie. Ja si rada knihy vychutnávam a nechávam na dlhšie obdobie, no i mňa nútila čítať ju neustále a za pár týždňov aj s prestávkami som ju dočítala celú.

Ak teda máte radi príbehy spojené s realitou, ale taktiež s chvíľkovými predstavami samotnej autorky, tak tento príbeh je to pravé pre vás. Kniha Varila som pre Picassa bola veľmi kupovanou, hneď po tom ako vyšla. Ja som si recenzie nečítala, ale sama som zhodnotila, že táto kniha patrí do mojej knižnice a rada by som si od tejto autorky prečítala v budúcnosti niečo ďalšie, čo sa dostane na regály kníhkupectva.

Minimalism

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Instagram