Jedinečné Vianoce

Čím pre vás sú? Ja som si už odvykla od toho zháňania darčekov a naháňania sa po obchodoch. Väčšinou si sadnem k počítaču, prejdem pár lokálnych výrobcov a vyberiem darčeky veľmi rýchlo. Tak, aby som podporila lepšiu výrobu, potešila druhých a zároveň ich prekvapila. 

Aj keď mnoho rodín uprednostňuje peniaze pred reálnymi darčekmi, u nás sa to nikdy nezmenilo. Všetci si vzájomne kupujeme darčeky, vymýšľame balenia a ten pocit, kedy naozaj netušíte čo dostanete je snáď vždy najlepším. 


(Čierna Blúzka - nosimumenie.sk, náušnice ApJewellery)


Naše Vianoce v kruhu rodiny sú odkedy si pamätám rovnaké. Od rána všetko chystáme, deň pred Vianocami ozdobujeme stromček a večer si sadáme ku stolu spoločne. Pre nás je tento okamih takým jedinečným zážitkom, keď sme cela rodina spolu. Keďže sme zvyknutý byť každý inde, je tento moment o to čarovnejší. 


U nás platí rozrezanie jablka, kladenie mincí pod tanier, jedenie oblátok pred večerou, či jedenie bobaliek po večeri. A tak nejak keď už všetci dojeme a môj ocko ešte pár minút naťahuje celú večeru, zazvoní zvonček. Keď sme boli malé zvonil sám. Neviem ako je to možné, či si to len takto my ako deti pamätáme, alebo reálne sme ho počuli len my, no vždy zazvonil. 



(Tričko- nosimumenie.sk, Náušnice- ApJewellery)


Odkedy sme vyrástli, v tomto zvonení sa striedame každý rok so sestrou. Sadáme pod stromček, rozdávame darčeky, rozbaľujeme tie naše a tešíme sa na to, kto sa ako zatvári. Všetci tušia, že tie kreatívne pobalené darčeky dostali odomňa, ale nikto to neprizná. 


Po rozbalení darčekov nám zvyčajne v telke ide Popoluška či Sám doma a aj keď sme to už videli mnoho krát a ocko pretáča očami keď zazrie tento program, vždy si to pozrieme opäť. 


Náš Vianočný večer ukončujeme tým, že sa rozprávame. Každý hovorí či bol prekvapený, či darčeky využije a čo naozaj nečakal. Pretože v posledných rokoch si kupujeme to čo potrebujeme a vieme o tom. Vymýšľame rôzne kreatívne darčeky, či také, ktoré vieme, že by sa danej osobe zišli, no sama si ho nekúpi, pretože je vždy niečo dôležitejšie. A vďaka tomu, môžeme každý dostať svoj kúsok o ktorom snívame aj bez toho, aby sme si ho kupovali sami. 


(Sveter z Vintage shop)

(Náušnice ApJewellery a Bordový top od nosimumenie.sk)

Dnes nepočítame darčeky ako Dudley v Harry Potterovi a nepozeráme na to, či jeden dostal 5 darčekov a iný jeden. Vždy si to tak nejak delíme, aby každý mal to čo si prial. Máme už všetkého dostatok ako v našich domácnostiach tak v našich životoch. Práve preto nie je možné, vždy vybrať množstvo nových vecí a ani to nechceme. 


A aj preto si hovoríme vopred, čo by sa nám hodilo, zapisujeme a hľadáme lepšie možnosti, aby sme pred Vianocami nemuseli kupovať zbytočnosti. 

Pre mňa sú jedinečné Vianoce všetky tie, kedy sedíme spoločne za stolom, kedy sa cez deň pár krát pohadame na úplných zbytočnostiach, tie keď niekto pretáča očami či tie, kedy sa nám vymkli dvere a my sme 24. vŕtali. Pretože aj o tom sú tie bežne Vianoce. 


A moje odporúčanie je počúvať ľudí čo chcú. Ak chcete nájsť  medzi lokálnymi značkami produkt ktorý hľadáte ja odporúčam:

Šperky: Ap Jewellery, Banshee.sk, Nisi Macrame, Ova Šperky

Tašky a kabelky: Ledabags.sk, Marima.sk, LuLoBags, L.enka

Oblečenie: Nosimumenie.sk, Mamke.sk, Alamagdalena.sk

Topánky: Novesta, Zda Partizánske

Do bytu: ZagibaCeramics, DanielMachill, Drevodielňa Jaklovsky

Doplnky: Serish, Magaela, Blondook

Kozmetika: Dulcia, Modrá Púpava, Soaphoria


Minimalism

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Instagram