Doba presetová

V časoch keď som skončila strednú školu a začínala sa venovať fotografovaniu komerčne, videla som rôzne trendy. Na úplnom začiatku, som si myslela, že ľudia chcú vidieť realitu. To čo som odfotila, to som aj upravila. Úpravu som spravila prirodzene. Tak aby sa zachovali reálne farby a aby to celé krásne do seba zapadalo. 

Aj napriek tomu, som mala stále pocit, že niečo tým fotkám chýba. Pamätám si že počas školských čias nás učili upravovať a retušovať tak, aby fotografia bola reálna ak jej zámer nie je iný. 

Už po roku fotenia komercie som začala chápať, že táto príliš pridodzená a reálna úprava nie je celkom to, čo ľudia chcú vidieť. 

Prišli sme do doby, kedy sa každý chce cítiť dokonalo a ak sa to inak nedá, tak aspoň na fotografiách. Mám pocit, že je to umelé zdvihnutie sebavedomia, či niekedy pohladenie svojho ega. Ľudia sa dostali do bodu, kedy so sebou sú spokojný až po tom, čo ich fotky prejdú aspoň štyrmi úpravami. 

(pôvodná fotografia z fotoaparátu bez úpravy)

Okrem toho, že nám sociálne siete ponúkajú množstvo filtrov, ktoré bez problémov zúžia nos, zväčšia pery, spravia make up či určia čo máme počas dňa robiť, prišiel do módy aj “zladený feed”. S touto módou prišlo zároveň aj spoznanie Adobe Lightroom o ktorom teraz každý básni. Keďže v tomto programe si viete svoje nastavenia pri úprave uložiť do presetu, tak veľmi jednoducho sa priblížila predstava zladeného feedu každému. 

Kde je problém? Problém nenastáva v zladenom feede, ale v túžbe po dokonalosti. Namiesto toho, aby si mnohí ľudia, ktorí ovplyvňujú veľké publikum vyberali tieto presety reálne a s rozumom, výberu si tie ktoré urobia presný opak. Krásne Vám vytiahnu vašu farbu očí, ktorá už vlastne nie je vaša. Z pleťovky sa často krát stane oranžová, akoby ste v solárku zvolili zlý program a samozrejme z oblohy je úplný gýč. 


(jemná úprava a posilnenie "slnečného" svetla)


Kde je teda celý problém? Problém je v nevedomosti. Pod tým ako dokonale môže vyzerať fotka si ľudia predstavujú prehnané farby, prehnané úpravy a vlastne človeka v zrkadle už ani nespoznávajú. A ja viem, že o pár rokov nebudeme naše fotky vyťahovať s radosťou a ukazovať ako krásne sme ich vedeli upraviť. Skôr budeme rozmýšľať či existuje nejaká, ktorá touto hromadnou úpravou neprešla. 

Ja som svoje fotografie upravovala už pred touto dobou vždy do modrých tónov a do menších sýtosti. V dnešnej dobe sa zmenilo len to, že tieto úpravy nemusím robiť úplne celé, pretože základ mám uložený vo vyššie spomenutom presete. Tento môj preset je prispôsobený mne a vyjadruje to, čo chcem fotografiou povedať. No pri svadobných či iných komerčných fotografiách zostávam pri reálnejších farbách a taktiež pri reálnejších fotkách.

(preset ktorý je jeden z najpoužívanejších na Instagrame)

Preto chcem len povedať, že nie každý trend je tým najlepším. Všetko to krásne je skvelé do istej mieri a potom sa z toho stáva až príliš veľký pán. Nenechajte sa ovplyvniť bažením po dokonalosti. Buďte sami sebou, svoje fotografie upravte podľa svojho vedomia a svedomia. No a ak ten váš feed náhodou nebude ladiť, svet sa nezrúti. Čoskoro príde nový trend kedy tieto presety už ajtak nebudú v móde. A čo ak práve ty budeš jedným z tých ktorí ho začnú? 

Minimalism

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Instagram