Móda


Prečo podporujem lokálnu výrobu? Čo si myslím o second hande a swape? Pravda, ktorú málokto povie. 

Je skvelé, že v dnešnom svete sa snažíme posunúť ďalej, ale je toto správna možnosť? 

Momentálne je v móde nakupovať v second hande, chodiť na SWAP a podporovať životné prostredie. Táto móda je skvelá, až kým pochopíte, že to celé je iba nejaká nálepka. 


Pravdou je, že ľudia začali využívať sekáč v mnohých prípadoch, no tiež je pravdou, že keď je všetko za 0,50€ nakupujú bez rozumu. Je to akoby prvý krát mali niečo vlastniť. Bezhlavo kupujú čo nepotrebujú, lebo táto cena je natoľko lákavá. 

Podobnú situáciu som videla na swape, kedy som mala občas pocit, že sa ľudia bijú o veci ako tety v Kauflande o maslo. 

Je toto realita, ktorú sme chceli dosiahnuť? Myslím, že slow fashion, lokálna výroba a celá osveta ohľadom životného prostredia je úplne iná. Okrem toho, že máte kupovať kvalitnejšie veci, máte ich kupovať aj menej. Nie preto, že sa to musí, nie preto že je to momentálne v móde, ale preto aby myšlienka záchrany životného prostredia bola realitou. 


(aj v tejto bublinkovej fólií prišla zabalená zásielka, ktorú som si objednala)


Od istého času som pri projekte nosím umenie začala používať aj hashtag #nakupujsrozumom. Práve preto, aby ľudia pochopili, že slow fashion je o kvalite nie o kvantite. 

A či reálne robim to o čom píšem? V dnešnej dobe ak aj pridem do obchodu, často skonštatujem, že nič nepotrebujem. Deje sa to aj na swape, či v sekáči. Je mi jedno kde, no nepresvedčí má ani to, že je niečo zadarmo. 

Nepotrebujem mať preplnený šatník, ktorý mi nemá čo ponúknuť. Radšej kupujem veci na celý rok. Také, ktoré viem využiť v lete i zime. Pozerám na materiály, prechádzam všetko viac krát kým sa rozhodnem niečo kúpiť. V neposlednom rade, nakupujem, swapujem iba vtedy ak niečo naozaj potrebujem. 

Nehovorím, že čas od času si nekúpim niečo vo fast fashion obchodoch, alebo nevezmem sáčok či igelitku. No snažím sa obmedziť to čo najviac. Ak som v obchode, kde potrebujem na potraviny sáčok a nemám žiadny látkový pri sebe, tak nedávam každú mrkvu osobitne, ani každé jablko. Taktiež ho pri príchode domov hneď nevyhodím, ale snažím sa mu nájsť ešte nejaké využitie.



Chcem tým povedať, že žijeme vo svete, ktorý je konzumný. Často nás láka kúpiť niečo, čo má ten druhý, alebo najnovšiu vymoženosť. No vo väčšine prípadoch nám zostáva odložená nečinne doma. Či už hovoríme o šatníku alebo poličke v kuchyni. Z dňa na deň sa zmeniť nedá, no ak postupne začneme obmedzovať aspoň pár nákupov, počet sáčkov, či počet svojho oblečenia, pochopítme, že nám stačí aj pár vecí. Nie preto, že by sme na viac nemali, ale práve preto, že ich nepotrebujeme.

Prichádza čas Vianoc, kedy nakupujeme všetci. Často bezhlavo. A práve tento rok som prvý krát povedala, že máme všetko a je náročné vybrať nejaký darček. Preto som pri každom jednom zvážila, či bude slúžiť na to na čo má a hlavne ako dlho. 

A tak nabudúce ak pôjdete do obchodu, zamyslite sa či to znesie vaša skriňa a naša planéta. A v neposlednom rade či to znesiete aj vy. 

Minimalism

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Instagram