Prečo máme plný šatník a pocit, že nemáme čo na seba

 Ak sa zamyslim nad tým aký konzumný je náš svet, tak odpoveď je jasná. No ak sa na to pozrieme z iného pohladu, možno nám to dá väčší zmysel. 

Pamätám si, že od malička som mala v šatníku pár veci, ktoré som nosila radšej. Take tie obľúbené kúsky, bez ohľadu na to aký je plny váš šatník, vy siahnete práve po ne.  Je to niečo, čo nemusíte dlho kombinovať, ani mať na to náladu, len si to oblečiete a idete. 


(Šaty - Serish , Kabelka - ledabags.sk)

A teraz si predstavte, žeby váš šatník bol len z takýchto kúskov...


Vlastniť množstvo veci nás naučila doba a spoločnosť v ktorej žijeme, ale využiť len to čo potrebujeme máme tak nejak v sebe.  Určite si postupne každý z nás vytvorí vzťah aspoň k pár veciam, ktoré vlastní. Niekedy je to preto, že nám to daroval človek, ktorého máme radi, inokedy preto, že sme si to kúpili na nejakej dovolenke a občas aj preto, že to nebol len kúsok, ktorý nám padol do oka, ale dlho sme po ňom túžili.


Len si na chvíľku predstavte, že máte svoju prvú chanel kabelku. Asi by ste ju nosili vždy keď by sa dalo a určite by ste ju doma nehádzali o zem. Verím, že pár mesiacov by ste ju balili po každom nosení do vrecúška, ktoré je na to určené. Tak jednoducho by sa stala vašim "must have" kúskom, po ktorom siahnete kedykoľvek.


Ak si spomeniem na obdobie, kedy bolo úplne normálne propagovať veci na jedno použitie, chápem prečo som mala v skriniach toľko zbytočnosti. Boli to veci, ktoré som chcela lebo ich mal niekto iný, alebo preto, že sa mi v danú chvíľu zapáčili. Nebolo to nič, čo by som potrebovala, čo by sa mi hodilo a často nič, čo by som nosila rada a často. 


Impulzívne nakupovanie nás dohnalo k tomu, že mame plné šatniky a pocit, že nemáme čo na seba. Netvorime si vlastný štýl, len sa vezieme na trendoch a nechávame sa nimi pohltiť. Obmieňame svoj šatník častejšie ako je potrebné, neriešime ako vo veciach vyzeráme a bavia nás dovtedy kým sú trendy.


Myšlienka nemať čo na seba dostáva úplne iný rozmer, keď si pozrieme fabriky a ženy, ktoré tieto veci vytvárajú. Možno vás na chvíľu zarazí ich pohľad na svet. To, že si kladú otázky, načo potrebujeme toľko veci, kam ich nosíme a či nám to dáva pocit slobody, bohatstva alebo šťastia. Oni totiž netúžia po tričku ktoré ušijú, ale po tom aby mohli svoje dieťa vidieť aspoň 2x za rok. 



A práve to je ten správny pocit a otázka, či naozaj potrebuješ ďalšie tričko, lebo nemáš čo na seba, alebo je to len tvoja ilúzia. Plný šatník a prázdna duša je častým výsledkom dnešnej doby a to prázdno len ťažko zaplníš kilami nového oblečenia. 


Naučiť sa nepozerať na to čo nosia celebrity, akú najnovšiu kolekciu dala Zara a čo je najnovší trend nie je jednodňová záležitosť. No postupom času sa na tom celkom zasmejete. Viem, že dnes keď sa prechádzam cez OC, si často hovorím "toto je fakt najnovší trend?" a zasmejem sa na tom, lebo viem, že moji rodičia mali rovnaké kúsky. No a tiež viem, že tento trend potrvá tak krátko, že kým sa dostane do šatníka všetkých teenegeriek, príde niečo novšie.

Minimalism

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Instagram