Ak mi niečo dala lokálna tvorba, tak toto

 

Ak ma poznáte dlhšie, viete, že som sa do lokálnej tvorby dostala vtedy, keď som ju sama začala vyrábať. Nikdy som si nemyslela, že existuje toľko ľudí, ktorí tvoria a milujú to čo robia, až kým som tento okruh nenašla.

Vďaka lokálnej tvorbe som pochopila, že existujú ľudia, ktorí sa cítia rovnako ako ja. Tiež to, že je úplne normálne, mať dni, kedy vám nič nevychádza a to, že podpora druhých je tým najlepším čo môžem spraviť.

Na začiatku sa mi zdali všetky tie veci drahé, až kým som sa nedostala do bodu, kedy som prestala nakupovať to, čo som nepotrebovala. Zrazu netrvalo tak dlho našetriť na nový sveter, topánky či niečo do domácnosti. Naučila som sa rozlišovať čo chcem a čo potrebujem a taktiež dávať tie dôležitejšie veci na prvé miesta. Viem, že niekedy nás pokúšajú zľavy v bežných obchodoch, ale občas sa mi zdvíha žalúdok, keď vidím tie kopy oblečenia, či nevkusných bytových doplnkov na jednej hromade.

Opasok: marima.sk Šaty: nosimumenie.sk

Nemyslím si, že každý rok potrebujeme nové plastové tekvičky do bytu, či ozdoby na stromček. Mám pocit, že sme si v dnešnej dobe príliš zvykli na to, ako jednoducho dokážeme veci vyhadzovať a obmieňať. No a potom ak vyhadzujeme peniaze na kopy nepotrebných vecí, je pre nás naozaj drahé kúpiť si niečo, čo má kvalitu.

Ak sa ma ľudia opýtajú, prečo by si mali kúpiť niečo z lokálnej výroby, nechcem im dávať návody ani dôvody. No mojou veľkou skúsenosťou je to, že tí ľudia robia maximum preto, aby pozdvihli náš štát, aby ukázali reálnu kvalitu a aby robili to, čo je ich vášňou a čo ich napĺňa. 

Mojim hlavným dôvodom prečo nakupujem takéto veci, je určite kvalita. Ani si neviete predstaviť, ako ma teší, keď si ušijem bielu košeľu a nezošedne po 3 praniach. Vždy som si totiž myslela, že je to chyba práčky, prášku, nesprávneho triedenia vecí či čohokoľvek iného. Nikdy mi nenapadlo, že ten materiál môže byť naozaj tak lacne spracovaný, že zošedne.

Sukňa - swap, Košeľa - second hand, Kabelka - ledabags.sk

Ďalším príkladom je to, že som vždy túžila po bunde v ktorej mi nebude zima. Po takej, v ktorej sa nebudem celú zimu triasť a po takej, kde si nemusím dať 10 vrstiev aby ma zohriala. Tu som veľmi rýchlo prišla na to, prečo niektoré tie bundy či kabáty stoja 5€. Ak v takom kabáte vybehnete vonku vo fujavici, máte pocit akoby ste ho na sebe ani nemali. Vietor cítite priamo na pľúcach a pochopíte, že to zrejme nebude kabát na zimu. Preto ak sa občas pýtate, čo na tom stojí tých 200€, tak sa skúste spýtať niekoho staršieho, z čoho boli vyrábané kabaty niekedy. V 99% vám určite nepovedia polyester.

Ak teda máme hovoriť o lokálnej výrobe, tej poriadnej, tej kedy si ľudia dávajú záležať na tom, čo vyrábajú, ako to vyrábajú, tak už po prvej kúpe pochopíte, že úroveň týchto vecí je úplne inde. Myslím, že to je ten správny dôvod na zamyslenie sa. 


Ak mi teda niečo lokálna výroba dala tak to, že vďaka nej spoznávam kreatívnych ľudí, ktorí si plnia svoje sny. Tiež to, že môj šatník je z veľkej miery plný prírodných textílií a to, že veľmi rada o týchto kúskoch rozprávam. Pretože viem, že moja kožená kabelka je kvalitnejšia ako tá, ktorá má známu značku, ale aj preto, lebo v tej koženej kabelke je okrem času, kvality a krásy vložená aj veľká láska predajcu, ktorý ju niekde v svojom malom ateliéry piple do dokonalosti.

Minimalism

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Instagram