Vlna a jej vlastnosti

Pri svojej práci sa často venujem tomu, ako sa nosia rôzne materiály, na čo sa hodia a aká je ich výroba a životnosť. Vlna sa nám spája so zimou a jej tepelno izolačnými schopnosťami. Vieme, že ak chceme poriadny kabát na zimu, siahame po tom čo je vlnený, alebo má najväčší podiel vlny. Tiež vieme, že ak chcete byť v teple tak túto vlnu hľadáme v rôznych svetroch, či nohaviciach a dostatočne nás zahrejú.

No o tom, že vlna môže dobre pôsobiť aj v jarných mesiacoch, nevie každý. Minule som na profile @denisavysnovska zazrela, ako písala, že jej vlnené nohavice sú vhodné aj do teplejších dní a prečo je to tak. No áno, ak si dobre pamätám tak aj v detstve sme spali pod ovčím rúnom, či bol august, alebo december. Vtedy nám bolo povedané, že tieto paplóny dobre hrejú, ale rovanko dobre aj ochladzujú a my sme nevedeli, čím je toto "čaro" spôsobené.

(Rukavice a čelenka - jadoli.cz)

Vlnené veci majú tendenciu prispôsobiť svoju teplotu a teda v zime pôsobiť ako materiál, ktorý vás zohreje a v lete pôsobiť tak, aby vás ochladzovali. Týmto nechcem povedať, že si v lete máte dať čiapku a rukavice a čakať na zázrak, ale že niektoré veci môžu mať prímes vlny a využijete ich aj v letných mesiacoch.

Okrem toho, existuje mnoho typov vlny a každá je dobrá na niečo iné. Kusavosť vlny sa meria v mikrónoch, ktoré určujú aká nakoniec bude. Čím menšie číslo je udávané, tým menej kusavá vlna je. Hrubšia vlna je vhodná na zimné obdobie a zohreje nás a tú tenšiu môžete spokojne nosiť počas leta. V dnešnej dobe je veľmi rozšírené merino, kašmír, mohér, alpaka a rôzne antipilingove vlny, ktoré sa nežmolkujú či tie, ktoré nie sú na dotyk "kusave".

(Na začiatku sú ovečky, lamy a zvieratká z ktorých pochádza vlna. Táto vlna sa strihá, triedi a perie.)

Treba si pamätať, že vlna je prírodné vlákno a preto, je pre nás jedným z najlepších materiálov, pre ktoré sa môžme rozhodnúť. Má antibakteriálne schopnosti, tepelno-izolačné a tepelno-regulačné schopnoti a tiež nepremokne tak ľahko ako iné materiály. No a v neposlednom rade dokáže pohlcovať pot a využívajú ju aj pri liečbe niektorých chorôb.

A čo sa stane s vlnou, keď doslúži? Niektoré veci sa dajú ešte zrecyklovať, no ak hovoríme o stave, kedy už naozaj vlna doslúžila, tak môžme pozorovať rozklad. Vlna ako aj iné prírodné materiály sa rozkladá v prírode krátko a uvoľnuje do zeme aj cenné živiny. Naopak ak by sme si hovorili o syntetických materiáloch, okrem toho, že sa rozkladajú stovky až tisícky rokov, uvoľňujú do zeme mikroplasty.


(Následne sa vlna suší, načesáva a pradie. Po všetkých úkonoch vznikne vlnená priadza, ktorú si Jadoli.cz sami farbia a vytvárajú z nich krásne produkty.)
(Fotky z výroby mi poskytla pani Viera, ktorá so svojím manželom stojí za značkou Jadoli.cz a mňa tým veľmi potešila, že som (ja aj vy) mohla nahliadnuť takto na diaľku do ich výroby. )

Vlna je teda materiálom, ktorý by sme vo svojich šatníkoch mali postupne dopňať a prípadne ňou nahradiť kúsky, ktoré sú tvorené z umelých vlákien. Vlnené kúsky sú odolné voči opotrebovaniu a preto vydržia roky. Aj keď prvotná investícia môže byť väčšia, než sme zvyknutí, roky nosenia nám ju vrátia a naše telo sa nám tiež poďakuje.

Toto všetko je dôvodom, prečo som sa rozhodla svoj šatník obohatiť o kúsky od jadoli.cz ktorí si vlnu spracúvajú od úplného začiatku, cez pradenia až po výsledný produkt. Žijú na samote v prírode a venujú sa tomu, aby vytvárali čo najmenej odpadu a spotrebovali všetko okolo seba. Majú farmu, vďaka čomu si dokážu dopestovať a chovať všetko, čo potrebujú a žiť v súlade s prírodom. Veria, že ľudia čím ďalej tým viac začnú ocenovať ručnú prácu, lokálne produkty a to, že sveter môže byť v šatníku aj viac ako jednu sezónu. Myslím, že ich myšlienka a štýl života je blízky tomu, čo v dnešnom svete potrebujeme a tomu, čomu sa rada venujem.

Mala som možnosť vyskúšať ich produkty (vrámci bartrovej spolupráce) a obyčajná čelenka ma zohriala viac, ako niektoré syntetické čiapky. Keďže ja pár vlnených vecí vlastním, vedela som, že môžem čakať kvalitný produkt, ktorý bude spĺňať aj tepelné vlastnosti. Tak ak v Apríli opäť nasneží, ako je tomu aj dnes, keď píšem tento článok, môžem vytiahnuť ich rukavice a čelenku a spokojne sa poprechádzať.

Máte nejaký vlnený kúsok vo svojom šatníku?


Minimalism

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Instagram