Späť k tradíciam

Pamätám si čas, ktorý bol pred pár rokmi. Všade sa nachádzali folklórne vzory, ktoré často folklórnymi neboli. Nikto nevedel odkiaľ pochádzajú, no hlavné bolo, že ich mali všetci. Každý obchod ich ponúkal doslova na všetkom. Dali sa nájsť na tričkách, topánkach či dokonca aj na doplnkoch.

Tento čas je našťastie za nami a dnes si môžme folklórne kúsky užívať o čosi viac v svojich outfitoch. A o čom to naozaj je? Folklór je spojený nie len s našimi dlhoročnými tradíciami. Mnoho z nás, nevie rozpoznať výšivku na prvý pohľad. Netušíme odkiaľ pochádza a či je vôbec “naša” Slovenská. 

 (Dámska mašľa, vzor Trenčianska Teplá - Serish)

Našťastie existujú v dnešenej dobe ľudia, ktorí nás o tom ešte stále môžu poučiť a podávajú svoje vedomosti ďalej. 

Keď som približne pred rokom videla vyšívané motýliky s folklórnymi vzormi, ihneď sa mi zapáčili. Vtedy som začala sledovať instagramový profil, plný ručne vyšívaných motýlikov. Okrem toho, sa mi páčilo ako som sa vždy v popise dozvedela odkiaľ daná výšivka pochádza. A to nie len “Slovensko” ale dokonca aj konkrétny kraj. 


(Košeľa - NosimUmenie)

(Ľadvinka - Marima)

Po tom všetkom ma zarazila ďalšia skutočnosť.  A tou bolo, že tieto nežné a prepracované výrobky pod značkou Serish, vyrábajú mužské ruky. Kto by to bol povedal?

Je úchvatne, že v dnešnej dobe, sa vyšívka dostala do rúk mladého muža, ktorý ju svoju tvorbu zdokonaľuje a rozširuje. Dnes okrem pánskych motýlikom ponúka čo to aj pre dámy. A teda poviem Vám, je z čoho vyberať. 



Dokonca Vám to prispôsobí aj podľa vášho vkusu. A čo je najlepšie? Ak ste si dodnes mysleli, že je nemožné to kombinovať do moderného outfitu, tak sa presvedčte sami. Tieto kúsky sú vymyslené tak, aby išli s dobou. Vďaka jednoduchému dizajnu a výraznej vyšívke, sú neprehliadnuteľným kúskom v outfite. Dokonca aj minimalista ako som ja, ich vie všestranne využiť a oživiť tým každodenný outfit.





Tieto kúsky sú výrazne, krásne rozprávajú za nás a povedia niečo aj o našich tradíciách. Výšivky sú pracné a to teda viem o čom rozprávam. Keďže som sa navyšívala nie jednej veci. Hneď ako mi tieto výrobky prišli, som rozprávala sestre o tom, ako dokonalo táto výšivka vyzerá. Pretože viem, že vytvoriť rovné línie na rôznych vzoroch, nie je tak jednoduché ako sa na prvý pohľad zdá.

Celá táto značka nám okrem tradície prináša pocit, ktorý nám povie odkiaľ sme, ak na to občas zabudneme. Pripomenie nám našu históriu a možno v nás vzbudí pocit hrdosti, že práve u nás vzniklo niečo tak nádherné.Verte či nie, pútať pozornosť budete nie len na Slovensku, pretože takúto krásnu ručnú prácu si všimnú aj za našimi hranicami. 



Minimalism

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Instagram