V lokálnej tvorbe si každý nájde svoje



Náš trh sa zobúdza a našťastie chcú ľudia opäť predávať kvalitné, lokálne produkty. Vidíme to už pri potravinách, pri oblečení, pri rôznych umeleckých produktoch či dokonca kozmetike.

Pracovať na Slovensku na takýchto projektoch je mnoho krát veľmi náročné. Na výrobu kozmetiky potrebujete schválenia, ktoré niekedy trvajú aj rok. Pri potravinách je to podobne. Textílie to majú o čosi jednoduchšie, no aj napriek tomu predajca dbá na kvalitu textilu, ktorý kupuje. Umelecké produkty sú tiež kapitolou samou o sebe. Je to niečo, kde si človek musí vybudovať vernosť ľudí, nájsť niekoho kto ešte v dnešnej dobe chce svoj originálny kúsok vo forme obrazu či dizajnového nábytku.

Napriek všetkým predsudkom, sú v dnešnej dobe ľudia, ktorí to naozaj chcú ponúkať. V dobe, keď som začínala tvoriť módu, som sa stretávala s názorom "načo, prečo a vôbec pre koho". Ešte aj dnes často padne otázka, či si niekto kúpi tieto veci, veď v obchodoch je všetkého dostatok. Našťastie, sa my ľudia začíname učiť tomu, čo niekedy vedeli naši starý rodičia. Kvalita je prvoradá, napriek masovému preplneniu obchodov, treba kvalitu hľadať inde.





Dnes si už kupujem mnoho vecí, len keď ich potrebujem. V tomto prípade hľadám možnosti ako pomôcť malému podnikateľovi, nakoľko viem, že radosť z toho je pre neho neopísateľnou. Som za podporovanie lokálnej výroby kdekoľvek. Keď idem na dovolenku, pozerám do lokálnych obchodov, pretože byť vo Francúzsku a priniesť si mydlo "made in china" je naozaj nepotrebné. Aj napriek tomu, že tieto produkty sú často o pár eur drahšie, viem, že podporujem rozvoj danej krajiny, nie len dovoz z aliexpressu.

Som vďačná, že som mala možnosť vyrásť medzi tvorivými ľuďmi. Taktiež som si po škole našla znova okruh umelcov s ktorými sa vzájomne podporujeme.

Je nás tu zrazu toľko, tých, ktorí bojujeme s rovnakými problémami a stretávame sa s rovnakou situáciou, no nevzdávame sa svojich snov. Je pravdou, že dnes už máme na Slovensku mnoho slow fashion značiek, mnoho umelcov, mnoho slovenských výrobcov kozmetiky či dizajnérov nábytku a mnoho ďalších skvelých a šikovných ľudí. No aj napriek tomu, si myslím, že si nie sme konkuretmi.

Nikdy som týchto ľudí nebrala ako konkurenciu, skôr ako niekoho, s kým sa môžme spojiť, vymyslieť spoločný projekt, či len na chvíľu zájsť na kávu a podporiť sa.

Každý z nás totiž tvorí podľa a pre seba. Každý máme iný štýl, iné záujmy, iné predstavy a sny. Preto si nie sme konkurenciou, skôr rôznorodosťou. Sme tu pre to, aby si každý z vás, mohol nájsť práve ten svoj kúsok. Aj ten, ktorý miluje minimalizmus, no rovnako ten ktorý miluje maximalizmus.




Líšime sa práve originalitou a dušou. Pretože, každý jeden z nás to robíme tak pravo od srdca. To je dôvod prečo nás občas zamrzí kopírovanie našich produktov, či odcudzovanie na základe toho, že má niekto iný vkus.

Pre tých, ktorí kopírujú: Je skvelé, že sa chcete inšpirovať, je skvelé, že chcete niečo robiť. Problémom je to, že inšpirovať a kopírovať sú dve rôzne veci. Spraviť niečo rovanké a ísť pod cenu, pretože si to robíte len tak doma a nemáte na to živnosť, je ponižovanie toho, kto si platí odvody a snaží sa vymýšľať vlastné veci.




Pre tých, ktorí odcudzujú: Nemusí sa ti páčiť to čo vyrábam, máš mnoho možnosti nájsť si niečo tvojmu srdcu blízke. Napriek tomu, že ti nie je naša či iná značka po chuti, pomôže viac podpora ako zhadzovanie. Je skvelé napísať konštruktívnu kritiku, za ktorou je pomoc, no je menej skvelé napísať "hejt" len preto, že ťa dnes naštval niekto v robote.

A potom je tu tá posledná kategória lokálnych značiek. Tie sú často také, ktoré sú lokálne dizajnované, no výroba prebieha na Bali. Je mi jasné, že kokosovú misku nebude niekto vyrábať z kokosu vypestovaného na Slovensku. No už menej v poriadku mi príde ak tam niekto vyrába bežné produkty, len pre to, aby znížil svoje náklady na výrobu. Je potom smutné, že mnoho šikovných ľudí sa snaží nájsť na Slovensku materiály, výrobne a pasovať sa s tým všetkým a potom niekto niečo podobné no za polovicu vyrobí v zahraničí.

Táto lokálna tvorba je naozaj rôznorodá, len občas treba otvoriť oči a pozerať sa!

Lokálny ľudia, ktorí stoja za zmienku:

Krásne ženské šperky: šperky Banshee
Minimalistické šperky: DoubleBoubble
Kožené kabelky: Marima
Druhá šanca nosenému oblečeniu: Second Šanca by PEThRA5
Tattoo Artist: Martin Jankura
Cartoon artist: Radoslav Repický
Slovenská komunita handmade výrobcov na IG: Slovak_Handmade
Kozmetika: Modrá púpava
Zaujímavá móda: A La Magdalena
a moja maličkosť Slow Fashion: NosimUmenie

Minimalism

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Instagram