Prečo práve slow fashion



V dnešnom rýchlom svete potrebujeme všetci spomaliť. Mali by sme si brať príklad od južanov, ktorí na všetko majú čas. Je to zvláštne, ako sa za všetkým náhlime a v konečnom dôsledku sa ajtak dostaneme len tam, kam sme chceli. Tam kam by sme sa dostali aj pomalšie, s kľudom.

Slow Fashion, alebo pomalá móda, je na Slovensku ešte stále jeden z tých novších pojmov. Nie je to niečo čo by každý poznal.  Pojem, ktorý má dávať ľuďom najavo, že ich šatníky praskajú a ich život nieje najlepší. Ten kde sa kvalita začína povyšovať nad kvantitu, aj keď si to mnoho ľudí nevie predstaviť.


Prečo sa zaujímať o slow fashion a prečo sa snažiť prispieť?

Každý z nás máme pár kúskov, ktoré reálne potrebujeme. Zvyšok máme skôr pre radosť a spia nám už par mesiacov (či rokov?) v skrini. Slow fashion, je rovnaké ako slow food. Existuje milióny fast foodov, no my sa ajtak tešíme čo navarí naša mamka, či babka.

Tak nejako to je aj s módou. Na Slovensku a na celom svete, je mnoho šikovných ľudí, ktorí dbajú na to, aby výrobok bol kvalitný, aby výrobca bol zaplatený a aby ste mohli nájsť jedinečný kúsok pre seba.

Slow Fashion je v móde a okrem toho je naozaj jednoduché uspokojiť sa s menším množstvom odevov v naších šatníkoch. Ak si šatník dokonale vyskladáte z kvalitných kúskov, už nikdy nebudete chcieť tie nekvalitné.


 Košeľa - darček z Bulharska, z obchodu Calliope a v mojom šatníku je už rok.
Sukňa - vyrobená Slovenskou Fashion značkou MxD Fashion Design a čoskoro bude v predaji
Čierne silonky so zlatým leskom - Gate, kúpila som ich asi 2 roky dozadu a pomaly začínajú byť viditeľné znaky opotrebenia
Topánky - našli si miesto v mojom šatníku pred dvoma rokmi a boli kupované na Aliexpresse
Opasok - vlastním ho už asi 5 rokov a myslím, že bol kúpený v Reservede
Náušnice krížiky - tieto náušnice vyrobila Slovenská značka ručne vyrábaných šperkov z plexiskla Doublebubble jewellery

A ako zistíte kvalitu? 

Kvalita nieje o značke a značka nieje o kvalite. Každý produkt môže byť kvalitný už len vďaka materiálu z ktorého je vyrobený. Po tomto prichádzajú ďalšie faktory za ktoré si priplatíme. Napríklad ako vyššie spomínané, zaplatiť ľudí ktorí sa na tom namakali a samozrejme aj ľuďom ktorí tieto kúsky tvoria, rozvíjajú a posúvajú. 

Nieje to len o tom, že to veľa stojí. Je to o tom, že vám to vydrží aj niekoľko rokov. O pocite, ktorý môžte mať pri každom z týchto kúskov. Ja si napríklad viac vážim veci, ktoré su vyrobené s láskou. Nemusia stať milion na to aby som si ich vážila. Tento pocit mám aj pri darovaných veciach.

Poznáte to? Ak dostanete hrnček a nechcete aby sa rozbil? Alebo náramok, ktorý nikdy nechcete stratiť?

Je to podobné. Pomalá móda je vytvárana jedinečne a originálne. Každý kúsok je tvorený s láskou k práci. Ľudia su spokojnejší aj na miestach kde sa odevy vyrábajú, no rovnako na miestach kde ich predávajú.


Slow fashion nieje len o nových kúskoch.

K myšlienke slow fashion môžte prispieť aj nákupom v second hand(e). Nájdete tam veci, ktoré sú  ako nové, no často skončia na skládkach a iných páleniskách. Vytvárajú veľké množstvo odpadu, no našťastie second hand im dáva druhú nádej.


Vedeli ste?

Slow fashion začala vznikať keď sa v roku 2013 Bangladéši zrútila budova v ktorej vyrábali odevy.

Na výrobu naších odevov sa plytvá neskutočné množstvo pitnej vody.

Na Slovensku posledné roky existuje Fashion Revolution, ktorá upozorňuje na problémy fast fashion.

Kúpou lokálnych produktov podporujete rozvoj našej krajiny a malých podnikateľov.

Minimalism

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Instagram